Pertti on kiltti poika. Kun äiti pyytää Perttiä kampaamaan tukkansa, hän tekee sen heti. Pertti ei levitä leluja lattialle, koska äiti on kieltänyt. Pertti on hyvä poika ja ihana sielu, mikäli saa kasvaa ilman manipulointia ja syyllistävää kasvatusta. Hänen uskonnollinen äitinsä on kuitenkin vaativa. Hän istuttaa Perttiin syyllisyyttä ja torjuntaa. Hän viestittää että Pertti tulee rakastetuksi vain, mikäli on täydellinen. Tämä saa Pertin sisältä usein nousemaan vihaisia ajatuksia. Pertti säikähtää niitä: nämä eivät ainakaan kuulu kiltille pojalle. Hän päättää olla aina kiltti. Poika yrittää piilottaa torjunnan seurauksena syntyneet ajatukset, hämäämällä jotenkin itseään. Hän oppii aluksi rykäisemään aina kun ajatus on nousemassa, se helpottaa. Myöhemmin hän tulee kokeilleeksi kehon eri alueiden jännittämistä ja saakin huonot ajatukset pysymään pääasiassa piilossa, koska on joustava persoona ja niiden tuottama energia kanavoituu muuhun toimintaan. Pertistä tulee silti levoton. Hän etsii jotakin.

 Murrosikäisenä hän ajautuu seuraan, jossa juodaan ja poltellaan pilveä. Pertin sisällä kasvanut möykky saa tilaisuuden purkautua. On hienoa kuulua porukkaan, joka ei välitä sovinnaisuudesta. Pertti ajautuu kuitenkin yhä syvemmälle ongelmiin. Hän kokeilee koviakin huumeita. Ne rauhoittavat levotonta sielua. Samalla hän todistaa itselleen että on itsenäinen, äidin määräysvallasta vapaa. Pertti kuolee nuorena.

 Saattaa myös olla, että jossakin elämän kulminaatiopisteessä Pertin elämä ei lähdekään kohti kapinoimisella irtautumista. Jos hän ei ajaudukaan huumekaveripiiriin, kiltteyskehitys jatkuu. Pertti on kympin oppilas ja saa mahdollisuuden valita itselleen hyvän jatkokoulutuksen. Häntä ahdistaa usein, mutta koulutehtävät helpottavat oloa. Hän suorittaa elämää. Onni on jossakin kaukana tulevaisuudessa ja elämä alkaa, kunhan saa koulun loppuun. Elämä ei kuitenkaan ala vielä silloinkaan. Pertti tarvitsee työpaikan, sitten aseman, sitten ison omakotitalon, hienomman auton…

 Pertti on edelleen kiltti. Kun hän keskustelee ihmisten kanssa, hän ei mieti mitä asia vaatisi vastaukseksi, vaan sanoo herkiksi kehittyneiden tunnemittareidensa avustuksella sen mitä olettaa keskustelukumppanin haluavan kuulla. Pertti tekee asioita siksi, koska kaikki hänen keskiluokkaiset ystävänsäkin tekevät niin. Hän on samaa mieltä asioista, ei oman päättelynsä perusteella, vaan siksi että se on yleinen mielipide. Pertti luottaa siihen että asiantuntija tietää aina kaiken, ja omaa ajattelua ei tarvita. Viranomaiset ovat aina oikeassa. Vain lääkäri voi hoitaa terveeksi. Politiikka, sanomalehtiuutisuteliaisuus ja yhteiskuntatieteellinen massojen ohjausnäkökulma ovat elämän syvällisimpiä kysymyksiä ja tavoitteita. On muistettava äänestää vaaleissa ja seurattava aikansa lopulta pinnallisia ilmiöitä.

Pertti ei oikein tunne mitään. Ihmisten välinen nauru ja vitsailu tuntuvat etäisiltä ja turhilta. Hän ei oikein ymmärrä mitä ihmisten vuorovaikutuksessa tapahtuu. Hänen puheensa ovat virallisia ja neutraaleja…

Kiltteys on hyvä ominaisuus, mutta mikäli se on aikaansaatu manipuloimalla, se kääntyy haitaksi ja johtaa tietyn asteiseen sielun menetykseen: Pertti elää sovinnaista varjokuvaelämää, miettien toisinaan jonkin olevan vialla, muttei tiedä mikä se on. Ehkei hän uskalla edes miettiä, sillä mitä jäisi jäljelle mikäli valhe paljastuisi.