Kun luonnollista elämää järkytetään, se hakee uuden reitin seuraavan kehityspäämäärän saavuttamiseksi. Keinot kovenevat vähitellen. Periaatteessa tämä tapahtuu yksilön elämässä, mutta se heijastuu suuriin massoihin, kun harhautuneita on riittävän suuri joukko. Miten se tapahtuu?

 Edessämme on aina paras mahdollinen tie siihen lopputulokseen, mitä olemme tulleet elämältä hakemaan. Suunnitelmia ja sielun kehitystarpeita on erilaisia. Kun käytämme omaa vapaata valintaamme ja teemme virheitä, reitti mainittuun päämäärään mutkistuu, mutta tarvittavat korjaukset tehdään elämän viisaiden järjestelijöiden toimesta. Uusi tie samaan suunniteltun päämäärään saattaa sisältää aiempaa enemmän kärsimyksiä ja vastoinkäymisiä, mutta se johtaa kuitenkin siihen etappiin, jonka olemme saavutuspisteeksi aikojen aamuna määränneet.

 Kun ulkoiset olosuhteet muokkautuvat virheiden mukaiseksi, tien löytäminen olennaiseen onnellisuuteen käy yhä vaikeammaksi, syntyy usein lisää virheellisiä valintoja. Tämän seurauksena sillä hetkellä edistyneimpien sielujen etuoikeus: nopeasti saman elämän aikana ohjaavat kärsimykset lisääntyvät ja vaikeudet heijastuvat myös maailmaan. Jos tilanne etenee korjaantumatta, lopulta tullaan tilanteeseen, jossa ”suuren syklin” päätteeksi tuhovoimat pyyhkäisevät vanhan kehitysnäyttämön pois ja joudutaan hakemaan uusi alku, jonka kehittämistä vanha, nyt luonteen sisään ohjaavaksi omatunnon voimaksi liittynyt, viisaus menneisyyden erehdyksistä siivittää.

 Yksilön elämä viivästyy usein vinoutuneen kulttuurievoluution vaikutuksesta. Esimerkki: Miehen elämää edeltävässä tilassa suunnittelemaan ”elämänkirjaan” on kirjoitettu, että hänen tulisi olla 35-vuotiaana ihmisiä palveleva luontaisalan terapeutti. Hänen persoonaansa elämän aikana kehittyneet mieltymykset, vallitsevan vinokulttuurin itsekkäät arvot ja elämäntaistelun siihenastinen lopputulos ovat ohjanneet hänet kuitenkin finanssialalle. Hänen alitajunnassaan kani hokee: ”olet myöhässä, olet myöhässä”. Mitä viisaat, suunnitellun karmansuunnan voimaa käyttävät ystävät ja karman herrat tekevät maailmanpelin kulissien luoksepääsemättömän rajan takana? Koska deadline on jo mennyt ja hyvissä ajoin saapuneet lempeät viesti ovat jääneet huomiotta, he tarttuvat raskaampiin aseiin: Mies saa syövän, jonka seurauksena toteaa rahankeruun olevan turhaa ja katoavaa. Hän tarttuu olennaisiin kysymyksiin: mitä on kuolema, mikä on elämän tarkoitus, mitä minun tulisi tehdä elämälläni? Tämän viisauden heräämisen johdosta hän ryhtyy lääkitsemään itseään luonnollisin keinoin ja vapautuu syövän otteesta. Hän on kuitenkin muuttunut mies ja vanhaan ei ole paluuta. Sanoutuen irti aikaisemmasta toimestaan ja varakkaasta omaa etua ajavasta asemastaan, hän suuntautuu kohti ikuisempia arvoja. Lisäksi syövän voittamisen keino osoittautuu hänen uudeksi kutsumuksekseen.

 Jos henkilön elämäntehtävä on heti tai myöhemmin suuriin joukkoihin vaikuttava, on erityisen tärkeää, että suunnitelma toteutuu. Maailmaan vaikutuksensa jättäneiden henkilöiden elämä todistaa usein suunnattomista ohjaavista vaikeuksista, jotka ovat edeltäneet heidän varsinaista toimintaansa. Aina tämä suoristus ei onnistu. Silloin kun aika on tullut ja sitä edeltävien ominaisuuksien tulisi olla hiotut, tehtävä on suoritettava, olkoonkin että se todennäköisesti vääristyy puuttuvien ominaisuuksien jäätyä vajaiksi. Oletetaan että maailmaan syntyy oikeudenmukaisuuden missiolla varustettu sielu. Hänen tiensä kuitenkin vääristyy varhaislapsuudesta saakka, eikä hän kykene saavuttamaan sitä kehitystasoa, jonka toteuttamisen puhdas onnistuminen vaatisi. Hänen tietään on pyritty suoristamaan ankarasti, koska hänen tulevalla vaikutuksellaan on suuri vaikutus monien ihmisten elämään: niin hänen valitun elämänsuunnitelmansa kirjaan on kirjoitettu. Kun aika on tullut, on mentävä niillä eväillä jotka ovat käytössä, vaikka lopputulema olisi joissakin tapauksissa jopa negatiivinen:

Oletetaan että esimerkkihenkilöömme on jäänyt katkeruutta, jota ei ole onnistuttu voittamaan sielun etappiin ja määräaikaan mennessä. Katkeruus ei päästä myötätuntoa esiin. Näiden kahden ongelman vuoksi uudistajan elämä saattaakin kääntyä vaikkapa poliittisen radikaalin elämäksi. Hänen alun perin hyvää tarkoitusta varten suunniteltu kasvava valtansa saattaa tästä ”vajaaksijäämissyystä”, ruokkia kostonhimoa, joka kohdistuu tiettyyn väestönosaan. Hänen suunsa ei puhu totuutta, vaan jonkinlaista etuoppia ja hänen karismansa joka oli suunniteltu hyvään käyttöön vetääkin seuraajia alaspäin. Hänestä saattaa tulla jopa terroristi, jonka vääjäämätön missio: tuoda maailmaan muutos, tapahtuukin nyt negatiivisesti. Muutoksen voimat ovat kuitenkin pitkällä aikavälillä samaan lopputulokseen johtavia, sillä myös maailmankehitys etenee etapeittain. Esimerkiksi kolmensadan vuoden kuluttua ollaan samassa kehityspisteessä, tapahtuipa kehitys sitten saavuttamisen, tai kantapään kautta. Turhan lisäkärsimyksen määrää ei kuitenkaan saa väheksyä, se on toisinaan suunnattoman musertava, sen ovat esimerkiksi maailmansodat meille kipeästi näyttäneet. Siksi meidän on tehtävä kaikkemme, jotta kehitys kehittyy.