Mistä etapeissa on kysymys? Asettavatko elämä ja korkeammat voimat eteemme kiusauksia. Tavallaan, mutta enemmän kyse on kuitenkin sielunominaisuuksien yhteisvaikutuksesta:

 Kehitystä tapahtuu kaiken aikaa. Miellyttävät ominaisuudet, eli ne joita on helppo kehittää koska koemme niistä olevan meille hyötyä, pyrkivät kasvamaan sielun ”ominaisuuskoostumuksessa” helpommin, joten ne saavat vähitellen vankemman jalansijan kasvaen suhteettoman suuriksi. Ne kallistavat kokonaisuutta epäluonnolliseen suuntaan. Tällöin eteemme nousee vähitellen etapin viimeinen takaraja, jonka vielä kestämme ennekuin tulevaisuuden tasapainoa korjaavan tapahtuman täytyy tulla luoduksi nykyhetken vaikutuksista. Jos meillä ei ole myötätunnon ominaisuutta silloin, kun esimerkiksi kylmä järkemme yhä vain kehittyy ja hioutuu maailman haasteissa, tulevaisuuteemme syntyy vääjäämättä puhdistavia ja ohjaavia kokemuksia, jotka aktivoituvat aikanaan ja pelastavat tilanteen. Joskus elämän korkeushyppytelineillä mennään rimaa hipoen ja vältetään tuleva ohjaava kärsimys, kun tarvittava ominaisuus ja taso saavutetaan juuri ennen viimeistä takarajaa.

Mikäli ”rima putoaa”, syntyy usein välitön korjaussuunta jossa elämänläksy opitaan nyt kantapään kautta: sielun kokonaisedistymiseen tarvitaan esimerkiksi ominaisuus, joka on kärsivällinen auttava myötätunto. Sitä ei onnistuttu kehittämään määräajassa. Niinpä henkilön perheenjäsen sairastuu (joka puolestaan sopii hänen karmaansa ja on näin myös muulle ympäristölle mahdollisuutena tarjolla) ja hän joutuu käyttämään kaiken mahdollisen tarmonsa tilanteen parantamiseksi. 

  Ominaisuuksien lisäksi kohtaamme elämäntiellä myös nautintoja ja mielihyvän mahdollisuuksia. Myös ne hiovat sielunkokonaisuutta tiettyyn suuntaan. Se miten käytämme aikaamme määrää tulevaa suuntaa. Jos pidämme vakiintumistasomme korkeana, tylsistymme, pysähdymme ja taannumme. Hedonistisen mielihyvänhakuelämän ääritapaus, huumeiden käyttö, näyttää meille selvästi kuinka pohjalle pudonneen narkomaanin elämä on muodostunut vain yhdestä kaikenkattavasta tarpeesta. Se syö ajan ja tilan sielusta, joka on tilapäisesti pois todellisten sielunkykyjen kehityksestä. Mikään ei kuitenkaan mene hukkaan. Myös narkomaani tuo myöhemmin hyviä ominaisuuksia turhalta kierrokseltaan. Mm: Rankkojen olosuhteiden sietokykyä, suvaitsevaisuutta, kykyä ymmärtää kaikenlaisia ihmisiä, vankkaa luonnetta joka ei sorru houkutuksiin (sitten kun usean elämän päähän ulottuva kierre on lopulta saatu kokonaan työstettyä).

 On hyödyksi että ihminen herää ja alkaa ohjata omaa elämänlaivaansa. Pelkkä kaoottinen senhetkisen miellyttävimmän perässä ajelehtiminen ei enää tietyllä tasolla riitä. Ei myöskään riitä että ihminen opiskelee omaksi hyödykseen rahan, maineen ja vallan hankkimisen vuoksi. Ei, sillä juuri nämä ominaisuudet ovat sielun eitoivottuja vieraita, joita ei syntyisi, mikäli etappi olisi saavutettu ja sielussa olisi kehitettynä puskurina myötätuntoa, rakkautta, lempeyttä ja kärsivällisyyttä, jotka ehkäisevät huonon ja itsekkään kehityssuunnan myöhemmät kärsimysvaikutukset ja pitkät ylimääräiset kierrokset.

 Jos tiettyjä ominaisuuksia ei saavuteta, nousu ylemmälle portaalle on mahdotonta. Kun ihminen on saavuttanut etapit, kiusauksia ”ei ole”, koska hän ei usein edes havaitse niitä. Kiusaus syntyy sieluvajeesta, joka syntyy puolestaan elämäntien vinoumasta

 Aina ei ohjaava karmakaan toimi; vaikkapa valtavaa voimakasta ja jääräpäistä tahtoa kehittäneellä ihmisellä sopivissa olosuhteissa, ja yhdistettynä tietynlaiseen luonteeseen, vaan pääsee tapahtumaan sielun pilaantuminen. Tällöin syntyy yhdessä elämässä valtava henkilökohtainen karmaongelmavyyhti, kuten esimerkiksi natsivallanpitäjille kävi. Mikäli näillä älyllisesti terävillä miehillä olisi ollut luonteessaan aikaisemmin hankittu myötätunnon tasapainottava ominaisuus, vallan kiusausta ei kenties olisi edes huomattu. Jos itsekkyyskokoomus pääsee liian hallitsevaan asemaan luonteessa, se typistää lopulta myötätunnon epäolennaisena jarruna lähes kokonaan pois. Jos tienkorjaustoimet eivät auta, suuri karma tuo ihmisen lopulta kuitenkin takaisin. Se tie on kuitenkin pitkä ja vaikea.